Foccacia -Dejtyper 1 – Gærdej

Photo by Markus Spiske on Pexels.com

Foccacia har sin oprindelse i det italienske køkken, og er et fladbrød i familie med pizzaen.

Foccacia kan bages både med gær og surdej. Her i madkundskabsundervisningen er det mest praktisk for os at bruge gær, da hævetiden er hurtigere.

Hjemmesiden “Italiensk mad og vin” skriver således om foccacia:

“Kort fortalt er foccacia et fladt brød, som traditionelt bages over køkkenets ildsted på en stor stenplade – i dag bages det nu i ovnen men stadig gerne på en stenplade for at opnå den rette sprødhed. Navnet foccacia stammer da også fra det latinske navn for ildsted. Et navn som mest er udbredt i Ligurien hvor brødet har sin oprindelse – kært barn har mange navne, og her er foccacia ingen undtagelse.

Afhængig af traditioner har dette brød forskellige navne i de enkelte dele af Italien. I Bologna kaldes det for crescentina, omkring Firenze, Rom og generelt i det centrale Italien går det flade brød under navnet schiacciata i en tynd variant, og i de nordlige regioner betegnes det ofte som pizza Genovese. Der findes også en sød version af foccacia, med fyld af rosiner og kandiseret frugt, denne version finder du som oftest i områderne omkring Bologna og Venedig.

Dejen er en helt enkel brøddej, som formes til et stort fladt brød som enten har fyld blot bestående af groft salt og olivenolie, eller med forskelligt fyld som rosmarin, salvie, tomater, skinke, oliven eller løg. Det karakteristiske ved brødet udover at være fladt, også den salte smag samt den udbredte brug af olivenolie i forbindelse med tilberedningen af brødet.”

I får herunder en grundopskrift på foccacia.

I skal tilføje en krydderurt og også gerne oliven eller soltørrede tomater på toppen i fordybninger, som I laver med fingrene. Husk at tilføje flagesalt på toppen.

Hvis du vil eksperimentere med foccaciaen, kan du også udskifte 25% af melet med en grovere meltype.

One thought on “Foccacia -Dejtyper 1 – Gærdej

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: