Pizza, pizza, pizza! – Dejtyper 1 – Gærdej

Photo by Daria Shevtsova on Pexels.com

Pizzaen blev opfundet i år 997 i Napoli, og har siden indtaget middagstallerkener overalt i verden. Pizza betyder det samme på alle sprog, men hvordan man laver en god pizza er der mange holdninger til.

Napolitanerne hævder at være ophavsmænd til den første navngivne pizza: Pizza Margherita. Hun var dronning af Savoyen og på besøg i Napoli i 1889. Hun ville gerne smage en pizza og bestilte en pizzabager eller pizzaiolo til at lave hende 3 forskellige slags: en med olie, en med småfisk og en med tomater, mozzarella og basilikum. Dronningen kunne bedst lide den sidste, og den blev herefter navngivet efter hende.

Udførelsen af den originale napolitanske pizza er ikke til diskussion. Her gælder der strenge regler, der skal følges, for at man kan få lov til at kalde sin pizza en ægte napolitansk pizza. Her er de overordnede regler:

  1. Den napolitanske pizza er rund, med en diameter der ikke overstiger 35 cm
  2. Den napolitanske pizza har en højere kant ( cornicione), som er oppustet og fri fra brændte dele
  3. Den napolitanske pizza skal være blød og elastisk, samt let at folde og spise med hænderne
  4. Selvom man accepterer andre typer, er de originale napolitanske pizzaer Marinara (tomat, olivenolie, oregano og hvidløg) og Margherita (tomat, olivenolie, mozzarella og basilikum).

En napolitansk pizza har ALDRIG set en kagerulle – det er ren tortur for den, da kagerullen ruller al luften ud af dejen. Bunden er derfor mere blød, end sprød – og det er meningen. En napolitansk pizza bages ved ca. 400 grader celcius, og skal helst kunne bages på max 90 sekunder.

En romersk pizza derimod må godt have en helt tynd og sprød bund, hvilket opnås ved at tilsætte mindre vand til dejen og bage pizzaen ved lidt lavere grader (300 grader celcius) i cirka 3 minutter.

Her kan du læse mere om andre typer af pizza og toppings:

https://www.gastrofun.dk/artikel/alt-du-skal-vide-om-pizza

Diskuterer du også med dine venner, om der skal ananas på pizza? Så se her, hvordan italienere reagerer på at få serveret en pizza med ananas:

Her kan I se, hvordan man håndterer en napolitansk pizzadej. Det kræver øvelse, men resultatet er det hele værd, når først du mestrer det :). Jo længere hævetid din dej har haft, des lettere bliver arbejdet med den. Giv gerne din dej mindst et par timers hævning og endnu bedre – lad den hæve natten over. Det hjælper glutennetværket på vej, og så får du ikke så let huller i dejen, når du strækker den.

Har du ikke tid til at lade din dej hæve i længere tid, så dømmer ingen her dig for at bruge kagerullen ;-).

Du kan også prøve en variant med bagepulver. Det går hurtigt, men giver en meget neutral dej. https://spisbedre.dk/opskrifter/pizza-margherita-med-lynhurtig-bund

Her får du opskriften på to pizzaer med hhv. fyld af tomatsovs, skinke og champignon og en med kartoffel. Hævetiden på dejen er samlet én time, og hvis du er effektiv, kan du lave pizza på tre lektioner.

2 kommentarer til “Pizza, pizza, pizza! – Dejtyper 1 – Gærdej

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: